• Tragiškus eismo įvykius sukelia ir vairuotojai, „Regitroje” vairavimo egzaminą išlaikę iš pirmo karto

    by  • 2013/05/06 • Bendros temos • 0 Comments

    Pernai iš 44 219 B kategorijos vairavimo egzaminus laikiusių asmenų daugiau nei vienuolikai tūkstančių į „Regitros” egzaminų automobilį teko sėsti tris ir daugiau kartų. Praėjusių metų rekordininkas vairavimo egzaminą išlaikė tik iš aštuoniolikto karto.

    Klaidos per egzaminus pamoko

    „Bet koks žinių ar įgūdžių patikrinimas didina psichologinę įtampą, jaudulio, matyt, neišvengia niekas. Kita vertus, tai rodo, kad toks asmuo prie vairo elgiasi atsakingai”, – teigė „Regitros” specialistas. Patikrinus pernai tragiškus eismo įvykius sukėlusius vairuotojus paaiškėjo, kad „Regitroje” jie vairavimo egzaminą išlaikė iš pirmo karto. Tokia sėkmė jaunam žmogui gali susukti protą. Jis gali pamanyti, kad vairuoja puikiai, nors įgūdžiai yra minimalūs. „Regitros” specialisto A.Tarabildos įsitikinimu, didesnis bandymų išlaikyti egzaminą skaičius dar nereiškia, kad žmogus bus prastas vairuotojas. Priešingai, per egzaminus klystantis žmogus labiau analizuoja savo klaidas ir sparčiau tobulėja. Sėkmingai egzaminą išlaikęs vairuotojas šiurkščiai suklysti gali jau pirmą kartą savarankiškai vairuodamas automobilį. Jei tokia klaida nebuvo užfiksuota, ištaisyta, jei iš jos nebuvo pasimokyta, ji bus daroma ir ateityje. O tai kada nors gali virsti skaudžia nelaime.

    Keletą kartų valstybinėje įmonėje „Regitra” neišlaikytas vairavimo egzaminas ne vienam jaunam žmogui virsta vos ne didžiausia gyvenimo tragedija. Tačiau pagaliau gavęs vairuotojo pažymėjimą toks žmogus gali puikiai valdyti automobilį.

    Sunkiausia suvaldyti sankabą

    Per vairavimo egzaminą leidžiama padaryti 8 nekritines klaidas, kurios neturi įtakos eismo saugumui, tačiau 6 kartus pakartojus tą pačią klaidą egzaminas laikomas neišlaikytu. Egzaminas nutraukiamas padarius bent vieną kritinę klaidą.

    Pernai „Regitroje” buvo laikomi 105 398 B kategorijos vairavimo egzaminai. Dažniausiai pasikartojančios klaidos buvo susijusios su netinkamu sankabos valdymu. Per egzaminus variklis užgeso 45 382 kartus. Vairavimo aikštelėje buvo padaryta 6617 nekritinių transporto priemonių valdymo klaidų. Tačiau 7256 egzaminai baigėsi aikštelėje susidūrus su objektą imituojančia gairele. Tokia klaida vertinama kaip eismo įvykis. Važiuojant mieste 26 137 kartus buvo netinkamai parodyti įspėjamieji signalai, 12 346 klaidos padarytos persirikiuojant, kai nebuvo stebima situacija aplink vairuojamą automobilį. Eismo reguliavimo signalų ir gatvės ženklinimo buvo nepaisoma 19 013 kartų. Egzaminuojamieji ne tik kirsdavo ištisines linijas, bet ir pervažiuodavo sankryžas degant raudonam šviesoforo signalui.

    Parengta pagal lrytas.lt ir VĮ „Regitra“ informaciją.

    Parašykite komentarą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *