• Kuo skiriasi vairavimo mokymas Jungtinėje Karalystėje ir Lietuvoje?

    by  • 2016/10/17 • Vairuotojo pažymėjimas • 0 Comments

    Jungtinėje Karalystėje eismas vyksta priešinga kryptimi nei Lietuvoje.  Šiose šalyse taip pat skiriasi ir vairuotojo pažymėjimo išdavimo tvarka. Prieš nuspręsdami, kur mokysitės, gerai pasverkite visus privalumus ir trūkumus.

    Šiame straipsnyje pateikiame informaciją, padėsiančią jums nuspręsti, kur geriau mokytis norint gauti vairuotojo pažymėjimą.

    Pasiruošimo teorijos ir praktikos egzaminams skirtumai

    Pirmiausia, norėdami gauti lengvojo automobilio vairuotojo pažymėjimą JK, turėsite pateikti laikino vairuotojo pažymėjimo (angl. Provisional licence) paraišką. Šią paraišką galite pateikti įsitikinę, kad gyvenate JK ne mažiau nei 3 metus ir atitinkate minimalaus amžiaus bei regėjimo reikalavimus.

    Laikino vairuotojo pažymėjimo paraiškos formą galite gauti iš artimiausio pašto, užsisakyti iš Vairuotojo ir automobilių licencijavimo agentūros (angl. Driver and Vehicle Licensing Agency, DVLA) arba užpildyti internetu gov.uk tinklalapyje. Paraiškos užpildymas internete jums kainuos pigiau – 34 svarus, o siųsdami paraišką paštu turėsite sumokėti 43 svarų mokestį bei padengti pašto paslaugų mokestį.

    Jeigu paraišką pateiksite internetu, laikinas vairuotojo pažymėjimas jūsų namų duris turėtų pasiekti per savaitę, tačiau jei ją išsiųsite paštu, tai gali užtrukti šiek tiek ilgiau.

    Gavę laikinąjį vairuotojo pažymėjimą, galėsite pradėti ieškoti vairavimo instruktoriaus. JK su vairavimo intruktoriumi galite važinėti tiek, kiek jums atrodo, kad reikia. Kiekvienam mokiniui priprasti prie automobilio prireikia skirtingo laiko.

    Tam, kad pasiruoštumėte teorijos testui, Vairuotojo ir transporto priemonių standartų agentūra (angl. The Driver and Vehicle Standarts Agency, DVSA) išleido daugybę mokamųjų knygų, kompaktinių diskų bei vaizdo medžiagos, kuriuos galite nusipirkti internetu arba knygynuose.

    Tuo tarpu, pasiruošimas egzaminams Lietuvoje žymiai skiriasi.

    Norėdami gauti vairuotojo teises Lietuvoje, visų pirma turėsite užsirašyti į vairavimo mokyklą. Deja, tačiau neseniai vairavimo mokyklų kainos Lietuvoje gerokai pakilo. Šiuo metu vairavimo kursų, įskaitant teorijos pamokas, vidutinė kaina Lietuvoje siekia apie 520 eurų. Žinoma, teoriją galite mokintis ir savarankiškai, tačiau vairavimo mokyklos kurso kaina skirsis nedaug.

    Vis dėlto, jei nusprendėtė teoriją mokytis savarankiškai, visų pirma patartumėmė įsigyti kelių eismo taisyklių (KET) knygutę ir ją bent kelis kartus atidžiai perskaityti bei įsiminti.

    Internete yra apstu KET testų, kuriuos spręsdami galėsite patikrinti savo žinias. Tačiau būkite atsargūs. Kelių eismo taisyklės dažnai keičiasi, o nemažai tinklalapių jų neatnaujina, taigi kai kurie KET testai gali būti klaidingi. Prieš sprendžiant šiuos testus, patariame pasikonsultuoti su nusimanančiu asmeniu.

    Nepamirškite, kad norėdami laikyti teorijos egzaminą valstybės įmonėje „Regitra“, privalote turėti pirmosios medicininės pagalbos kursų baigimo pažymėjimą bei sveikatos patikrinimo pažymą.

    Prieš laikydami vairavimo egzaminą Lietuvoje, privalote su vairavimo instruktoriumi minimaliai važinėti 30 valandų. Jei šio laiko jums neužteks, gali tekti pasiimti papildomų pamokų.

    Teorijos ir vairavimo egzaminų tvarka

    Jungtinėje Karalystėje bei Lietuvoje teorijos bei vairavimo egzaminų pobūdis skiriasi.

    Lietuvoje norėdami išlaikyti teorijos egzaminą valstybės įmonėje „Regitra“, turite teisingai atsakyti bent 24 iš 30 testo metu pateiktų klausimų su keliais teisingais atsakymais.

    Tuo tarpu JK teorijos egzaminas susideda iš dviejų dalių: kelių pasirinkimų testo (angl. multiple-choice test) bei pavojaus įžvalgumo testo (angl. hazard perception test). Pirmoji testo dalis yra panaši į teorijos testą Lietuvoje – naudodamiesi kompiuteriu, turėsite teisingai atsakyti į 43 iš 50 pateiktų klausimų.

    Antrojoje testo dalyje egzaminuojamieji turi peržiūrėti 14 vienos minutės trukmės vaizdo įrašų, nufilmuotų iš vairuotojo perspektyvos, ir nurodyti atsirandančius pavojus.

    Praktinis vairavimo egzaminas valstybės įmonėje „Regitra“ trunka ne trumpiau nei 60 minučių. Egzamino pradžioje egzaminuojamajam pateikiami trys atsitiktinumo tvarka išrinkti bendrieji klausimai. Paskui laikančiojo egzaminą vairavimo gebėjimai būna tikrinami specialiųjų manevrų aikštelėje bei realaus eismo kelyje.

    JK vairavimo egzaminas susideda iš trijų pagrindinių dalių: regėjimo patikrinimo, bendrųjų kelių saugos klausimų ir 40 minučių vairavimo. Regėjimo patikrinimo metu egzaminamuojamasis turi iš 20 metrų atstumo išskaityti automobilio numerio lentelę. Suprantama, jei egzaminamuojamasis dėvi akinius ar kontaktinius lęšius su jais turi būti visą likusį egzaminą. Taip pat kaip ir Lietuvoje, egzaminuojamajam pateikiami keli automobilio saugos klausimai (pavyzdžiui, kaip patikrinti alyvų lygį). Ilgojoje egzamino dalyje yra stebimi egzaminą laikančiojo vairavimo gebėjimai.

    Priešingai nei Lietuvoje, JK vairavimo egzamino metu egzaminuojamasis važinėja tik gatvėje. Tačiau neapsidžiaukite anksčiau laiko. Egzaminuotojas tikriausiai jūsų paprašys tinkamai sustoti prie kelkraščio arba aikštelėje pastatyti automobilį.

    Kur teorijos ir praktikos egzaminus išlaikyti lengviau?

    Jeigu jūsų pažįstamas patarė egzaminą laikyti JK, nes, anot jo, „ten lengviau“ – nepasikliaukite. Tai yra kiekvieno žmogaus subjektyvi nuomonė ir ar teorijos bei praktikos egzaminus išlaikysite lengvai priklauso nuo kelių dalykų.

    Visų pirma, jei norite įsigyti vairuotojo pažymėjimą JK, pagalvokite ar jūsų anglų kalbos žinios yra pakankamai geros.

    Anksčiau JK teorijos ir praktikos egzaminų metu mokiniai galėjo naudotis vertėjo paslaugomis. Tačiau 2014 metų balandžio 7 d. šiomis paslaugomis egzaminų metu naudotis buvo uždrausta. Anot JK transporto ministras, Patrick McLoughlin, egzaminų laikymas valstybine kalba užtikrina kelių eismo saugumą: „Norime įsitikinti, kad visi vairuotojai turi tinkamus įgūdžius važinėti keliais saugiai ir atsakingai.  Vienintelis būdas tai užtikrinti – pareikalauti visų egzaminamuojamųjų atlikti testus valstybine kalba.“

    Mokydamiesi kelių eismo taisykles susidursite su daug anksčiau jums negirdėtų terminų. Negana to, turėsite greitai reaguoti į vairavimo instruktoriaus nurodymus.

    Jei planuojate Lietuvoje pabūti mėnesį ir per šį laiką gauti vairuotojo pažymėjimą, patariame teoriją išmokti prieš grįžtant į Lietuvą, nes kitaip mėnesio laikotarpio gali neužtekti.

    Taip pat, kaip greitai išmoksite vairuoti, priklauso ir nuo jūsų asmeninių savybių. Kai kurie žmonės tarsi iš prigimties yra sutverti vairavimui, o kai kuriems praktikos prireikia daugiau.

    Vairavimo mokyklos „Adpilis“ instruktorius Justinas Sabalius teigia, kad norint išlaikyti vairavimo egzaminą, į vairavimo pamokas reikia vaikščioti kuo dažniau: „Ilgai nevairuodami mokiniai greitai pamiršta, kaip valdyti automobilį, todėl patariama į vairavimo pamokas vaikščioti kas antrą dieną.“

    Kur vairuotojo pažymėjimui išleisite mažiau pinigų?

    Lietuvoje norėdami laikyti vairavimo egzaminą valstybės įmonėje „Regitra“, turite pabaigti praktinio vairavimo mokyklos kursą, kuris trunka 30 akademinių valandų. Įvairiuose vairavimo mokyklose šio kurso kaina skiriasi, tačiau vidutiniškai tai jums kainuos apie 500 eurų. Vienos papildomos pamokos kaina Lietuvoje vidutiniškai yra apie 25 eurus.

    JK minimalaus valstybės nustatyto vairavimo pamokų skaičiaus nėra. Skirtingų vairavimo instruktorių paslaugų kainos gali žymiai skirtis, tačiau daugumoje vairavimo mokyklų už 30 akademinių valandų kursą teks paploti apie 700 svarų. Žinoma, jeigu automobilio valdymą ir kelių eismo taisykles perprasite ypač greitai, galbūt 30 vairavimo pamokų jums neprireiks.

    Teorijos bei vairavimo egzaminų kainos JK bei Lietuvoje taip pat skiriasi. Lietuvoje teorijos žinių patikrinimo valstybės įmonėje „Regitra“ kaina šiuo metu yra 10.14 eurų, o JK teorijos egzaminas jums kainuos 23 svarus.

    Tuo tarpu praktinio egzamino kaina Lietuvoje yra 16.80 eurų, tačiau jei laikysite egzaminą su įmonės „Regitra“ transporto priemone, jums teks sumokėti ir 14.20 eurų lengvojo automobilio mokestį. Paskaičiavus Lietuvoje vairavimo egzaminas jums kainuos apie 30 eurų.

    JK vairavimo egzamino kaina yra dvigubai didesnė – vairavimo egzaminas darbo dienomis jums kainuos 62 svarus, o vakarais, savaitgaliais bei švenčių dienomis egzamino kaina siekia 72 svarus.

    Šaltinis: Anglija.Today

    UK driving

    About

    Parašykite komentarą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *