• Kodėl mokytis vairuoti su šeimos nariu – rizikinga

    by  • 2016/08/04 • Vairuotojo pažymėjimas • 0 Comments

    Norinčiųjų įgyti teisę vairuoti automobilį nemažėja, vairavimo mokyklose ypač vasarą pluša egzaminams besiruošiantys būsimieji vairuotojai, bet ne visi žino, kad jiems padėti mokytis gali ir šeimos vairavimo instruktorius.

    Kas gali mokytis vairuoti su šeimos nariu?

    Vairavimo mokyklos „Penki liūtai“ direktorius Jonas Pečiulis teigia, kad galimybe mokytis su šeimos vairavimo instruktoriumi gali pasinaudoti asmenys, kurie nustatyta tvarka siekia įgyti B kategorijos motorinių transporto priemonių (TP) vairavimo teisę ir yra išlaikę šios kategorijos TP vairavimo teorijos žinių egzaminą VĮ „Regitra“.

    Mokytis vairuoti su šeimos nariu galima ne ilgiau nei 3 val. per dieną. Už KET ir šeimos narių mokymo reikalavimų laikymąsi mokymo metu atsako šeimos vairavimo instruktorius. Laikyti praktinį egzaminą, kurį išlaikius būtų leidžiama vairuoti B ir A2 transporto priemones, „Regitroje“ leidžiama tik tada, kai mokiniui yra sukakę 18 metų ir jis vairavimo mokykloje yra baigęs nustatytą 30 valandų praktinio vairavimo mokymo kursą.

    Kas gali mokyti?

    Vienas iš pagrindinių reikalavimų šeimos vairavimo instruktoriui – mažiausiai 5-erių metų vairavimo patirtis. Mokyti gali sutuoktiniai, tėvai, vaikai, įvaikiai, broliai, seserys, seneliai ir vaikaičiai. Globėjų ar rūpintojų šeimos nariais laikomi vaikai, kuriems pagal LR įstatymus nustatyta globa ar rūpyba.

    Šie instruktoriai mokyti gali asmenį, sulaukusį 17 metų, išlaikiusį teorijos egzaminą „Regitroje“. Tiesa, dabar teoriją galima išmokti ir savarankiškai internete.

    Vairavimo mokyklos „Penki liūtai“ vadovas primena, kad šeimos vairavimo instruktorius pamokų metu privalo turėti ir tikrinantiems pareigūnams pateikti vairuotojo pažymėjimą; TP registravimo liudijimą; TP techninės apžiūros rezultatų kortelę; TP draudimo polisą; dokumentą, įrodantį šeimos vairavimo instruktoriaus ir mokinio giminystės ryšį.

    Mokinys privalo turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą; „Regitros“ išduotą pažymą apie išlaikytą teorijos žinių egzaminą; galiojančią vairuotojo sveikatos tikrinimo medicininę pažymą.

    Atsakomybė

    „Mokyti šeimos narį praktinio vairavimo įgūdžių – rizikingas užsiėmimas, todėl šeimos vairavimo instruktorius mokydamas privalo naudoti automobilį, kuriame stovėjimo stabdžio valdymo svirtis yra įrengta tarp vairuotojo ir keleivio. Mokymo metu transporto priemonės priekis ir galas turi būti pažymėti specialiu ženklu su „M“ raide. Būtina pasirūpinti reikiamu TP vairuotojo civilinės atsakomybės draudimu, peržiūrėti ir pakeisti draudimo sąlygas (pasitarus su draudiku), jeigu nebuvo numatyta draudimo sąlyga – mokymas vairuoti“, – pasakoja J. Pečiulis.

    Šeimos vairavimo instruktorius turi puikiai išmanyti KET ir nuolat atnaujinti žinias, skiepyti tinkamą požiūrį į saugų eismą, elgesį kelyje, formuoti teisingus įgūdžius, mokyti atsargumo ir atsakingumo.

    Šaltinis: Alfa.lt

    244341

    About

    Parašykite komentarą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *