• Nuo 2015-ųjų įsigaliosiantys pakeitimai

    by  • 2014/12/12 • Kelių eismo taisyklės • 1 Comment

    Nuo 2015-ųjų metų sausio 1 dienos vairuotojų vėl laukia pasikeitimai. Šį kartą jie įsigalios ne Kelių Eismo Taisyklėse (KET), o Saugaus Eismo Keliais įstatyme, kuris ne mažiau svarbus visiems vairuotojams. Štai jie:

    Neblaivumas: leistina alkoholio koncentracija daliai vairuotojų sumažėjo iki nulio promilių!

    Nuo 2015-ųjų šie vairuotojai bus laikomi neblaiviais, kai etilo alkoholio koncentracija jų iškvėptame ore, kraujyje, šlapime, seilėse ar kituose organizmo skysčiuose bus didesnis kaip 0 promilių (iki 2005-ųjų sausio – 0,2 promilės):

    • Pradedantieji vairuotojai (turintys iki 2 metų vairavimo stažą).
    • Taksi automobilių vairuotojai.
    • Transporto priemonių, kurių didžiausioji leidžiamoji masė didesnė kaip 3,5 t, vairuotojai.
    • Transporto priemonių, kurios turi daugiau kaip 9 sėdimąsias vietas.
    • Transporto priemonių, kuriomis vežami pavojingieji kroviniai.

    Kitų automobilių vairuotojai, kaip ir ankščiau, neblaiviais bus laikomi, jei etilo alkoholio koncentracija jų iškvėptame ore, kraujyje, šlapime, seilėse ar kituose organizmo skysčiuose yra 0,4 promilės ar didesnė.

    Štai šio nuo 2015-ųjų įsigaliosiančio punkto ištrauka iš Saugaus Eismo Keliais Įstatymo:

    38. Neblaivumas – etilo alkoholio vartojusio asmens būsena, kai šio alkoholio koncentracija biologinėse organizmo terpėse (iškvėptame ore, kraujyje, šlapime, seilėse ar kituose organizmo skysčiuose) viršija įstatymų nustatytą leidžiamą normą. Asmenų, vairuojančių transporto priemones, iškvėptame ore, kraujyje, šlapime, seilėse ar kituose organizmo skysčiuose leidžiama didžiausia etilo alkoholio koncentracija vairavimo metu yra 0,4 promilės. Pradedantieji vairuotojai, taksi automobilių, mopedų, motociklų, triračių, lengvųjų keturračių, keturračių, galingųjų keturračių, transporto priemonių, kurių didžiausioji leidžiamoji masė didesnė kaip 3,5 t arba kurios turi daugiau kaip 9 sėdimąsias vietas, arba kuriomis vežami pavojingieji kroviniai, vairuotojai laikomi neblaiviais, kai etilo alkoholio koncentracija jų iškvėptame ore, kraujyje, šlapime, seilėse ar kituose organizmo skysčiuose yra daugiau kaip 0 promilių.

    Pasikeitė galingųjų keturračių apibrėžimas

    Nuo 2015-ųjų sausio gerokai supaprastėjo galingojo keturračio apibrėžimas. Dabar tai keturratė motorinė transporto priemonė, kurios didžiausioji naudingoji galia didesnė kaip 15 kW, bet ne didesnė kaip 100 kW, o variklio tūris ne didesnis kaip 1000 m3. Pasitikrinkite, ar Jūsų keturratis nepatenka į šį apibrėžimą. Primename, kad galingajam keturračiui vairuoti reikia A ir B kategorijos vairuotojo pažymėjimo, o lengvajam keturračiui užtenka AM (mopedų) kategorijos.

    Štai šio nuo 2015-ųjų įsigaliosiančio punkto ištrauka iš Saugaus Eismo Keliais Įstatymo:

     18. Galingasis keturratis – keturratė motorinė transporto priemonė, kuri negali būti klasifikuojama kaip lengvasis keturratis ar keturratis ir kurios didžiausioji naudingoji galia didesnė kaip 15 kW, bet ne didesnė kaip 100 kW, variklio darbinis tūris ne didesnis kaip 1 000 cm3. Prie galingųjų keturračių taip pat priskiriamos daugiau kaip 4 ratus turinčios motorinės transporto priemonės, atitinkančios galingiesiems keturračiams taikomus techninius reikalavimus.

    Saugaus eismo automobilių keliais įstatymas >>

    About

    One Response to Nuo 2015-ųjų įsigaliosiantys pakeitimai

    1. Marius
      2016/02/13 at 23:11

      18. Galingasis keturratis – keturratė motorinė transporto priemonė kurios negali priregistruoti !!!
      Ir kaip sugeba tokius istatymys priimti nematau jokios logikos

    Parašykite komentarą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *