• Ar VĮ „Regitros“ egzaminuotojai gali klaidinti „klevus“?

    by  • 2021/06/09 • Regitra • 0 Comments

    246425-408198-756x425

    Vairavimo egzaminas, kai tenka išvažiuoti į judrias miesto gatves, o greta sėdi kiekvieną veiksmą akylai stebintis VĮ „Regitros“ egzaminuotojas, kelia daug streso. Dar daugiau streso gali sukelti egzaminuotojo paliepimas sustoti, apsisukti ar kitaip manevruoti tokiose vietose, kur tą daryti draudžiama. Ir nors VĮ „Regitra“ pabrėžia, kad klaidinti egzaminuojamųjų jų darbuotojai negali, būsimi vairuotojai, dalindamiesi įpročiais facebook grupėse, pasakoja apie visiškai kitokias situacijas.

    „Ar normalu, kad per „Regitros“ egzaminą egzaminuotojas paprašo sustoti ką tik išvažiavus iš greitkelio?“, „Manęs paprašė apsisukti neleistinoje vietoje, aš pasakiau, kad čia negalima, tai jis patylėjo. Apsisukau sau patogioje vietoje, tai, matyt, mane ir išgelbėjo“.

    Tokie klausimai sukelia dideles diskusijas. Vieni teigia, kad egzaminuotojas išties gali paprašyti sustoti tokioje vietoje, kur tai daryti draudžiama ir, esą, tuomet stebėtų, kaip elgiasi būsimas vairuotojas. Kiti pabrėžė, kad klaidinti „Regitros“ darbuotojas negali.

    B kategorijos praktikos egzaminas vyksta realaus eismo sąlygomis. Jo metu būsimas vairuotojas turi pademonstruoti ne tik tai, kaip jis valdo transporto priemonę, vadovaujasi kelio ženklais, bet ir kaip geba reaguoti į kitų eismo dalyvių veiksmus, kylančius pavojus kelyje ir priimti reikiamus sprendimus.

    Egzaminuotojas egzamino metu klaidinti ar duoti nurodymus, prieštaraujančius KET ir saugiam eismui, negali. Tikslūs reikalavimai, kaip turi būti organizuojami vairavimo egzaminai, koks yra jų turinys ir apimtis, numatyti Motorinių transporto priemonių vairuotojų egzaminavimo sąlygų ir tvarkos apraše. Būtent čia nurodyta, jog egzaminuotojas gali duoti tik tokius nurodymus, kurie neprieštarauja KET“, – akcentavo „Regitros“ atstovė spaudai Emilija Bardauskienė.

    Visgi, E. Bardauskienė neslėpė, kad kiekviena situacija yra labai individuali ir jei būsimieji vairuotojai per praktikos egzaminą susidūrė su tokiu atveju, per 1 darbo dieną nuo egzamino laikymo dienos jie turėtų kreiptis į padalinį, kuriame laikė egzaminą, ir kartu su specialistu peržiūrėti bei aptarti vaizdo įrašą.

    „Taip pat per 3 darbo dienas galima pateikti apeliaciją, kurią išnagrinės specialiai sudaryta komisija. Tokiu būdu galėsime susipažinti su situacija ir ją įvertinti. Jei egzamino metu būsimasis vairuotojas neišgirdo ar nesuprato egzaminuotojo nurodymo, kviečiame drąsiai klausti ir pasitikslinti informaciją. Taip pat, jei atsitiko taip, jog netyčia egzaminuojamasis nuvažiavo ne į tą pusę, labai svarbu neišsigąsti, nepasimesti bei toliau laikytis KET. Egzaminas vyksta toliau ir tai tikrai nereiškia, kad jis yra neišlaikytas“, – priminė atstovė spaudai.

    Parengta pagal “Delfi” informaciją

    About

    Parašykite komentarą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *